Linecká kolečka klasická
Potřebujeme
- 350 g hladké mouky,
- 250 g másla nebo rostlinného tuku
- 140 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citronovou kůru
Jak na to
Do proseté mouky a cukru rozsekáme tuk, přidáme žloutky a citronovou kůru a rychle zpracujeme hladké těsto.
Vyválíme z něj tenký plát a formičkami vykrájíme různé tvary.
Upečeme, necháme zchladnout a kolečka spojujeme zavařeninou nebo máslovým krémem.
Varianty z jiné mouky
Součástí většiny receptů na cukroví je bílá pšeničná mouka. Stejně dobře lze použít také mouku žitnou. Je bohatší na minerální látky, vitaminy a vlákninu. Vyzkoušejte si recept na linecká kolečka. Mají zajímavě přirozenou chuť a vůni i díky třtinovému cukru.
Linecká kolečka ze žitné mouky
Potřebujeme
- 200 g žitné mouky
- 100 g tuku
- 50 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- strouhanou kůru z půlky chemicky neošetřeného citronu
- džem na slepení
Jak na to
Tuk, žloutek, citronovou kůru a cukr utřeme do pěny, poté přidáme mouku. Těsto necháme ztuhnout v chladnu a poté je rozválíme.
Vykrajujeme kolečka, pečeme je při teplotě 180 °C přibližně 10 minut. Vychladlá kolečka slepujeme pikantním džemem a podle chuti zdobíme.
Vanilkové rohlíčky
Potřebujeme
- 300 g hladké mouky
- 180 g másla nebo rostlinného tuku
- 100 g nastrouhaných lískových nebo vlašských ořechů
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- mouka na vál
- tuk na vymazání plechu
na obalování:
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo kousek vanilkového lusku
Jak na to
Do proseté mouky rozsekáme tuk, přidáme nastrouhané ořechy, cukr, vejce, žloutek a vše zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme je do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu odpočinout.
Potom vyválíme váleček, krájíme z něj dílky a dlaní tvarujeme rohlíčky (můžeme je tvarovat také formičkami).
Pečeme ve středně vyhřáté troubě (170 - 190 °C) na plechu vymazaném tukem.
Hned po upečení rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Až zcela vychladlé rohlíčky ukládáme do krabic.
Vídeňské rohlíčky
Potřebujeme
- 280 g hladké mouky
- 140 g másla nebo rostlinného tuku
- 50 g mletých mandlí
- 30 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 prášek do pečiva
- teplá voda
- 2 lžíce rumu na namáčení
- vanilkový cukr na obalování
Jak na to
Máslo, žloutek, cukr a jemně mleté oloupané mandle vymícháme do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme těsto.
Vytvarujeme rohlíčky a upečeme je ve středně vyhřáté troubě (170 - 190 °C) dorůžova.
V misce smícháme vodu s rumem, ještě teplé rohlíčky do ní namáčíme a obalujeme je ve vanilkovém cukru.
Vosí hnízda
Potřebujeme
- 200 g nastrouhaných ořechů
- 200 g moučkového cukru
- citronovou kůru
- vaječné bílky
- piškoty
na krém
- 200 g másla,
- 150 g moučkového cukru
- 1 plnou lžíci kakaa (nebo lžičku mleté kávy)
- vaječný koňak
Jak na to
Ořechy a cukr zpracujeme s bílkem do tuhé hmoty.
Formičku na hnízda vysypeme moučkovým cukrem, hmotu do ní vtlačíme a poté opatrně vyklopíme na pocukrovaný vál. Necháme zaschnout a pak plníme krémem.
Krém připravíme takto: Máslo našleháme s cukrem a doplníme kakaem nebo kávou.
Do otvoru můžeme vlít i trochu vaječného koňaku. Hotová kolečka postavíme na kulaté piškoty nebo na vyšší kolečka z lineckého těsta.
Čokoládové hrudky
Potřebujeme
- 200 g čokolády na vaření
- 2 lžíce smetany na šlehání
- 200 g nahrubo nasekaných nebo umletých ořechů či mandlí
Jak na to
Čokoládu rozlámeme na kousky a vložíme v menší nádobě do vroucí vodní lázně. Přidáme smetanu. Do změklé promíchané čokolády zamícháme nahrubo nasekané ořechy či mandle a vše dobře promícháme.
Hmotu klademe dvěma lžičkami do cukrářských košíčků a necháme ji v běžné kuchyňské teplotě zatuhnout a zaschnout.
Sušenková roláda
Potřebujeme
- 250 g běžných sušenek
- 150 g nastrouhaných ořechů,
- 100 g cukru
- 100 ml kávy
- lžíci rumu
- lžíci kakaa
na krém
- 100 g másla
- 1 vejce
- 60 g cukru
- vanilkový cukr
Jak na to
Sušenky na válu rozdrtíme válečkem, přidáme ořechy, cukr, kávu, rum a kakao a vypracujeme tužší hmotu.
Na válu hmotu rozválíme na plát, potřeme krémem a svineme.
Zabalíme do alobalu a uložíme do chladu. Roládu krájíme až další den.
Příprava krému
Máslo našleháme s polovinou cukru a zvlášť ve vodní lázni šleháme vejce s druhou částí cukru do zhoustnutí. Ochutíme vanilkou. Obě hmoty po částech spojíme.
Pusinky s datlemi a mandlemi
Potřebujeme
- 3 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 125 g datlí,
- 125 g mandlí
- tuk na vymazání plechu
Jak na to
Z bílků ušleháme velmi pevný sníh. Zlehka do něj zamícháme nejprve cukr, potom postupně datle nakrájené na drobné nudličky a mandle – spařené, oloupané a také nakrájené na nudličky.
Dvěma lžičkami tvoříme na vymazaném plechu hromádky. Pečeme je jen ve velmi mírně vyhřáté troubě při nízké teplotě.
Varianta
Sněhovou hmotu můžeme nastříkat i na linecké těsto a obojí zapéct současně.
Farský perník
Potřebujeme
- 750 g žitné nebo hladké mouky
- 250 g cukru
- 2 celá vejce
- 125 g tuku
- 250 g medu
- 2–3 lžíce dobrého kakaa
- 3 tabulky nakrájené čokolády
- 100 g rozinek
- 150 g krájených ořechů
- 100 g kandovaného ovoce
- 5 polévkových lžic rumu
- vrchovatou lžičku sody
- perníkové koření
Jak na to
Ve vodní lázni rozpustíme máslo s medem, cukrem a kakaem, přidáme vejce, mouku a ostatní suroviny a vše spojíme v těsto. Necháme je den odpočinout, pak z něj vyválíme plát 5 mm silný, vykrájíme tvary a upečeme. Horký perník potíráme vajíčkem.
Pomerančové perníčky
Potřebujeme
- 500 g hladké mouky
- 50 g strouhané čokolády
- 30 g pomerančové kůry
- trochu pomerančové šťávy
- 2 vejce (žloutky)
- 50 g mletých ořechů
- prášek do pečiva
- 4 mleté hřebíčky
- 1 lžičku skořice
- 2–3 lžíce černé kávy nebo rumu
Jak na to
Vypracované těsto necháme odpočinout, pak je rozválíme, vykrájíme z něj tvary a upečeme. Perníčky přelijeme pomerančovou nebo rumovou polevou a ozdobíme kouskem želé nebo kandovaným ovocem.
Adventní perník
Potřebujeme
- 400 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 150 g pískového cukru
- 1 lžíci kakaa
- 1 prášek do perníku
- 2–3 lžíce sekaných mandlí
- 2–3 lžíce krájeného sušeného ovoce
- 2 vejce
- 125 ml mléka
- 3 lžíce medu
- 150 g mandlí
- 50 g moučkového cukru
Jak na to
Všechny suroviny smícháme dohromady a těsto necháme odpočinout. Pak je rozválíme a placku válečkem přeneseme na hlubší plech vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Po upečení ještě horký perník potřeme rumem rozetřeným s máslem a moučkovým cukrem.
Marcipánky
Potřebujeme
- 400 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 100 g medu (2 plné lžíce)
- 2 vejce, citronová kůra i šťáva
- 3 tlučené hřebíčky
- lžičku mleté skořice
- trochu vroucí vody
- tuk na vymazání plechu
- mouku na vál
- 1 vejce na potření
- 50 g spařených a oloupaných mandlí
Jak na to
Všechny součásti zpracujeme dohladka na válu s malým množstvím vroucí vody. Těsto můžeme buď zpracovávat hned, anebo je zabalit do alobalu a nechat až 6 hodin odležet.
Z hmoty pak na pomoučeném válu vyválíme plát asi 4 mm silný. Z něj vykrajujeme kulaté tvary nebo tvary menších karet. Klademe je na plech a potíráme rozšlehaným vejcem. Povrch ozdobíme rozpůlenými mandlemi.Vložíme do trouby vyhřáté asi na 200 °C a upečeme.
Marcipánky můžeme také upéci bez potření vejcem a po vychladnutí je po dvou spojit. Jednu polovinu tvarů potřeme bílkovou polevou, ozdobíme kouskem kandovaného ovoce, nejlépe višní, a necháme zaschnout. Druhou polovinu potřeme pikantnějším džemem a obojí slepíme.
Marcipánky nejlépe chutnají po 14 dnech odležení ve vlhčím prostředí (například na balkonu).
Vánoční perník
Potřebujeme
- 140 g žitné mouky
- 140 g hladké mouky
- 210 g moučkového cukru
- 70 g medu
- 5 g jedlé sody
- 2 vajíčka
- perníkové koření
Jak na to
Přepustíme med a sebereme z něj pěnu.
Z mouky cukru, vajec, koření a sody vypracujeme těsto, do kterého přidáme med a znovu řádně propracujeme. Necháme odpočinout v chladu.
Pak těsto rozválíme na placku silnou asi 4 mm a vykrajujeme nebo vyřezáváme různé tvary. Pečeme je na plechu potřeném včelím voskem v troubě vyhřáté na 200 °C asi 5 minut.
Perníkové řezy
Potřebujeme
- 160 g cukru
- 80 g tuku
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžičku mleté skořice a hřebíčku
- 300 g hrubé mouky
- 300 g hladké mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- papír na pečení
Jak na to
Cukr, tuk, vejce a med vymícháme nad parou do zpěnění. Přidáme hrubou mouku a mícháme ještě asi 2–3 minuty. Dáme na vál, přidáme hladkou mouku a jedlou sodu a vypracujeme hladké těsto.
Rozdělíme je na čtyři díly, každý díl vyválíme a na plechu vyloženém papírem upečeme. Ihned po upečení sesuneme na rovnou plochu (díly můžeme i naskládat na sebe). Plníme až nazítří.
Máslová náplň
- 0,5 l mléka
- 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
- 150 g cukru
- 250 g másla
Mléko a pudink uvaříme podle návodu na obalu. Utřeme cukr s máslem a postupně vmícháme téměř vychlazený pudink. Náplň rozdělíme na tři části a následně jí natíráme a zároveň slepujeme jednotlivé díly. Zatížíme je, a když se řezy usadí, polijeme je čokoládovou polevou.
Polevy na perník
Základní bílková poleva na zdobení
- 170 g moučkového cukru
- 1 bílek
- několik kapek octa nebo citronové šťávy
Cukr s bílkem a několika kapkami octa třeme, až je poleva lesklá a hladká. Pokud chceme kresbu na velké perníky nanášet štětcem, oddělíme ji od připravené polevy na zdobení a zředíme octem.
Bílková poleva na polévání
- 100–120 g moučkového cukru
- 1 bílek
- několik kapek citronové šťávy
Bílek s cukrem a šťávou třeme, až je poleva hladká a lesklá. Hodí se na polévání velkých ploch, k polévání na plechu i na namáčení perníků.
Citronová poleva
- 180 g moučkového cukru
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce teplé vody
Suroviny utřeme dohladka. Aby poleva byla jasně bílá a dobře kryla, přidáme půlku dobře rozšlehaného bílku.
Rumová poleva
- 480 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce teplé vody
Cukr s rumem a vodou utřeme.
Pomerančová poleva
- 180 g moučkového cukru
- šťáva a kůra z 1 pomeranče
- 2 lžíce vody
Cukr třeme se šťávou, vlažnou vodou a nastrouhanou kůrou.
Kávová poleva
- 180 g moučkového cukru
- 3 lžíce uvařené černé kávy
Cukr třeme s kávou dohladka.
Kakaová poleva
- 80 g ztuženého tuku
- 80 g moučkového cukru
- 2 rovné lžíce kakaa
- 1 lžíce mléka
- 1 lžíce škrobové moučky
Ve vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme cukr, kakao a mléko, rozmícháme do polohusta, přidáme škrobovou moučku a třeme, až je poleva lesklá a hustá. Odstavíme z horké lázně a perníky v polevě namáčíme nebo velké plochy poléváme (na plechu).
Černá poleva z medu a kakaa
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce vody
- 1 lžíce kakaa
- kousek másla
Med s vodou povaříme, odstavíme, přimícháme kakao i malý kousek másla a dobře rozmícháme. Tato poleva má vysoký lesk.
Čokoládová poleva
- 100 g čokolády
- 30 g ztuženého tuku
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme tuk a dobře zamícháme. Používáme ji při zdobení kornoutem. Aby nevychladla, necháváme ji v misce na teple.
Hříbečky z ořechů a mandlí
Potřebujeme
- 200 g jemně nastrouhaných mandlí nebo ořechů
- 200 g moučkového cukru
- 1–2 bílky
- 30 g čokolády
Jak na to
Na válu zpracujeme ořechy nebo mandle s cukrem a bílky až bude hmota hladká a pevná. Hmotu rozdělíme na tři části.
Do první přidáme jemně nastrouhanou čokoládu a dobře prohněteme – z této části pak budeme tvarovat hlavičky hříbků.
Ze zbylých dvou dílů bílého těsta tvarujeme nožičky houbiček.
Hlavičky přilepíme ke spodní části bílkem. Kloboučky můžeme ještě posypat kakaovým práškem. Necháme zaschnout.
Lanýžky máčené v čokoládě
Na 35 lanýžků potřebujeme
na náplň
- 150 ml plnotučné smetany
- 350 g tmavé hořké čokolády, vychlazené a potom nastrouhané najemno
- 50 g másla nakrájeného na kostičky
- 1–2 lžíce likéru, lze vynechat
na polevu
- 350 g tmavé hořké čokolády
- kakao v prášku
- bílá čokoláda
- cukrářské zdobení
Jak na to
Smetanu nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Odstavíme ji, vsypeme nastrouhanou čokoládu a máslo a za stálého míchání připravíme tmavou, hustou a hladkou hmotu. Můžeme ji dochutit likérem. Pak ji nalijeme do misky, kde ji necháme téměř úplně ztuhnout.
Vykrajovačkou na melouny nebo lžičkou vykrajujeme kuličky o průměru asi 2,5 cm. Klademe je na tácek vyložený papírem na pečení. Pak je dáme zmrazit, aby úplně ztuhly.
Rozehřejeme čokoládu na polevu a vyndáme z mrazáku polovinu kuliček. Jednu po druhé je namáčíme do čokolády. Oklepneme přebytečnou čokoládu a klademe lanýžky na tácek vyložený papírem na pečení. Potom stejným způsobem namáčíme i druhou polovinu kuliček.
Dekorace
Pokud chceme, můžeme mít kuličky nejen černé lesklé, ale i matné nebo kontrastně zdobené.
Matný povrch
Lanýžky, ještě než na nich ztuhne čokoládová poleva, obalíme v kakaovém prášku.
Zdobení
Lanýžky se ztuhlou polevou ozdobíme pomocí tenké trubičky zdobicího sáčku bílou čokoládou, na jiné nalepíme cukrářské zdobení, třeba zlatavé barvy.
V uzavřené nádobě v chladničce vydrží lanýžky až dva týdny, v mrazničce měsíc.
Tatranské hvězdičky
Potřebujeme
- 150 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 150 g mletých oříšků
- 2 žloutky
- 2 lžíce zakysané smetany
- mouku na vál
- tuk na vymazání plechu
- marmeládu na potření tvarů
- moučkový cukr na posypání
Jak na to
Na válu zpracujeme prosetou mouku a cukr, změklé máslo, oříšky, žloutky a smetanu. Hladké těsto na pomoučeném válu vyválíme a vykrajujeme tvary hvězdiček.
Klademe je na plech potřený tukem a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení a vychladnutí potíráme vždy dva a dva tvary marmeládou a zlehka je posypeme cukrem.
Bezé s lískovými oříšky
Na 10 pusinek potřebujeme
- 50 g opražených lískových oříšků
- 3 větší bílky
- 150 g krupicového cukru
- 150 ml smetany ke šlehání
Jak na to
Opražené lískové oříšky ručně rozsekáme. Sekání v kuchyňském robotu není vhodné, protože by nasekaná směs byla příliš mastná, což by mělo nežádoucí vliv na sněhovou hmotu. Troubu předehřejeme na 110 °C.
Ve velké misce ušleháme dotuha bílky. Postupně po menších dávkách do nich zašleháme polovinu cukru. Zbývající cukr a rozsekané oříšky lehce vmícháme lžící.
Na plech vyložený papírem na pečení vytlačíme zdobicím sáčkem 20 menších placiček, které pečeme 2–3 hodiny dokřupava.Sněhové placičky přeneseme na drátěný rošt a necháme je vystydnout.
Ušleháme tuhou šlehačku. Jednotlivé placičky slepíme šlehačkou do páru a okamžitě je podáváme.
Varianta
Místo pražených lískových oříšků můžeme použít např. sekané nebo mleté mandle.
Cukr krupici můžeme nahradit jemným hnědým cukrem.
Pusinky připravujeme asi 30 minut, mnohem déle je však pečeme.
Ořechové hvězdičky s rozinkami
Potřebujeme
- 140 g moučkového cukru
- 140 g jemně umletých vlašských a lískových oříšků
- 70 g rozinek
- špetku skořice
- 2 žloutky
- moučkový cukr na vál
- vosk nebo ztužený tuk na vymazání plechu
na polevu
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce vody
- rum podle potřeby
Jak na to
V míse promícháme prosetý moučkový cukr, ořechy, hodně nadrobno nakrájené rozinky, špetku skořice a žloutky.
Tuto hustou hmotu pak dáme na vál a vyválíme ji na tenký plát. Vykrajujeme hvězdičky, kolečka nebo srdíčka, uprostřed můžeme vykrojít malý otvor.
Přemístíme je na tukem nebo voskem vymazaný plech a v troubě jen sušíme. Když jsou usušená, sejmeme je z plechu a na válu nebo na mřížce je potíráme tenkou vrstvou polevy. Necháme je dobře oschnout.
Poleva
Prosetý cukr zalijeme vodou, přidáme rum a umícháme hladkou polevu. Nesmí být příliš řídká.
Sněhové myšky přeji veselé Vánoce
Podle následujícího receptu vytvoříte asi šestnáct myšek.
Potřebujeme
- 4 bílky (pokojové teploty)
- 225 g pískového cukru
- plech na pečení
- papír na pečení
- zdobicí sáček
- špachtli
- stříbrné cukrové kuličky (cukrářské zdobení)
- černé (tmavé) cukrové kuličky (případně zrnka celého pepře)
- půlky mandlí
- šídlo
- zlatý provázek
Nejprve vyšleháme sníh
Bílky dáme do velké mísy a vyšleháme tuhý sníh. Za stálého šlehání po lžících přidáváme cukr.
Pak tvoříme a pečeme
- Plech vyložíme papírem na pečení a troubu vyhřejeme na stupeň 1/2 (100°C). Sníh lžící přendáme do zdobicího sáčku a na pečicí papír vymačkáme klínovité tvary.
- Klínky špachtlí uhladíme do tvaru myšiček. Trochu sněhu si necháme na krok 4.
- Hlavičku vytvoříme tak, že použijeme stříbrnou kuličku na čumáček, rozpůlené mandle na ouška a černé kuličky na očka. (Lze použít i zrnka pepře, ty však nelze jíst.)
- Pečeme v troubě asi dvě hodiny do lehounkého zezlátnutí. Necháme vychladnout a pak šídlem uděláme dírku na ocásek. Neupečeným sněhem přilepíme kousek zlatého provázku jako ocásek.